Korut ovat olennainen osa monia kulttuureja ympäri maailmaa. Nämä ovat useita syitä, miksi ihmiset käyttivät koruja, ja vuosien mittaan nämä syyt ovat valuneet alas ja ovat yleisiä monissa yhteiskunnissa.
Näemme nyt myös ihmisten elpyvän, kun he tunnistavat vanhat käytäntönsä ja löytävät uudelleen uinuvan rakkautensa koristella itsensä menneiltä vuosilta peräisin olevilla koruilla ja lävistyksillä.
Korut muinaisissa kulttuureissa
Nykyisin tunnetut korut ovat kaukana historiankirjoissamme olevien ihmisten käyttämistä asusteiden prototyypeistä. Ennen kuin jalometalleista tuli normi, monet kulttuurit valmistivat tarvikkeita luista ja raudasta.
Näitä koruja käytettiin paitsi esteettisistä syistä, myös niiden tunnistamisessa, joilla oli korkeampi sosiaalinen asema, edustamaan vahvuutta tai suojakeinona. Jokaisella kulttuurilla on ainutlaatuinen historia ja joukko käytäntöjä, joilla on suuri merkitys sen ihmisten keskuudessa.
Sama pätee viikingeihin.
Slaavilaisia ja pohjoismaisia koruja
Historioitsijat ovat havainneet, että viikingit käyttivät aikanaan laajoja koruja , joista suurin osa koostui pronssista ja hopeasta. Heidän korunsa luotiin menetetyksi vahaksi kutsutulla prosessilla, jossa tehtiin vahamuotti ja täytettiin sitten sulalla metallilla. Kun vaha on jäähtynyt ja jähmettynyt, se rikotaan korujen poistamiseksi, minkä jälkeen ne kiillotetaan ja ovat valmiita käytettäväksi.
Jalokivet ja jalokivet pidettiin harvinaisuutena viikinkien keskuudessa, koska he käyttivät usein materiaaleja, kuten lasia, meripihkaa ja eläinten luita.
Korut tehtiin uskonnollista merkitystä ajatellen ja usein annettiin lahjaksi. Yhteinen teema viikinkikorujen joukossa oli pohjoismaisen jumalan Thorin vasara Mjolnir - se oli voiman symboli. Muita yleisiä symboleja, jotka esiintyivät viikinkikoruissa, olivat Valknut ja Yggdrasil - elämän puu.
Viikinkien yleisiä koruja
Siellä oli useita suosittuja koruja, joita käyttivät sekä miehet että naiset. Yleisimmät ovat miesten käsivarsisormukset, jotka valmistettiin kullasta ja hopeasta.
Siellä on myös rintakoruja, joita naiset käyttävät mekkonsa ja viittansa kiinnittämiseen. Ne tehtiin pronssista ja olivat soikean muotoisia. Vuosien mittaan muoto on kehittynyt muistuttamaan levyjä.
Muita yleisiä kappaleita olivat sormisormukset, kaularenkaat, monimutkaisesti suunnitellut vyösoljet ja helminauhat. Viikingit käyttivät korvakoruja jossain myöhemmässä vaiheessa historiaansa, mutta kuten nykyaikaiset korvakorut, niiden sanottiin peittävän koko korvan. Historioitsijat uskoivat, että viikingit käyttivät korvakoruja sen jälkeen, kun he tapasivat slaavilaisia ja olivat saaneet inspiraatiota heidän koristeistaan.
Viikinkikorut, kuten monet kulttuurit, tehtiin esteettistä vetovoimaa varten, mallit olivat henkilökohtaisten tai uskonnollisten aiheiden linjoja ja niissä oli usein geometrisia tai palmikoituja kuvioita ja jopa eläinten päitä jne.
Heidän korujaan ei käytetty vain koristeena, vaan niitä pidettiin myös eräänä rahana. He leikkasivat palasia käsi- tai kaulanauhastaan maksaakseen, kauppatyyli, joka on samanlainen kuin rahan käyttö nykyään. Koruja käytettiin myös uskollisuuden varmistamiseen ja ne olivat myös aseman symboli.
Miten korut ovat muuttuneet vuosien varrella
Jos törmäät nykyajan viikinkikoruihin , huomaat, että jalokivikauppiaat pitävät edelleen alkuperäisistä koristeista.
Ihmiset ovat löytäneet lohtua yhdistäessään takaisin historiaansa ja perintöönsä korujen ja vaatteiden kautta. Modernit Viking-korut kunnioittavat historiaa, josta ne ovat saaneet inspiraationsa. Monet pohjoismaiseen kulttuuriin samaistuvat ihmiset voivat ostaa esi-isiensä korujäljitelmiä tietäen, että ne ovat aitoja ja viikinkien voiman ja uskomusten inspiroimia.
Vartalomuutokset ja viikingit
Vaikka lävistykset saattoivat olla myöhäinen lisäys viikinkikulttuuriin, se ei tarkoita, että muut kehon muutokset olisivat olleet pois pöydältä.
Historia toteaa, että on epäselviä todisteita siitä, oliko viikingeillä tatuointeja vai ei, kummassakin tapauksessa se on yleinen arvostuksen muoto nykyaikaisten viikinkivaikutteisten ihmisten toimesta.
Monet ihmiset osoittavat arvostavansa viikinkikulttuuria koruilla, kun taas toiset tekevät sen vartalomuutoksilla ja tatuoinneilla.
Korujen säilyttäminen
Jos sinulla on koruja, jotka ovat saattaneet periytyä viikinkien esivanhemmilta, tai jos olet ostanut jäljennöksiä, sinun on käsiteltävä niitä huolellisesti, jotta ne eivät tahraudu tai vaurioidu.
Aina on hyvä opetella messinkikorujen puhdistamiseen, jotta korut pysyvät uudenveroisessa kunnossa pidempään. Hyvin säilytettynä historiaa voidaan säilyttää ja siirtää tuleville sukupolville.
Johtopäätös
Viikingeillä, kuten monilla maailman kulttuurilla, on syvä ja rikas koruihin liittyvä historia. Viikingit ovat käyttäneet koruja monin tavoin ja ainutlaatuisilla tavoilla luoda niitä vahamuottien avulla.
Heidän korujensa autenttisten jäljennösten avulla viikinkien historiaa on säilytetty useiden vuosien ajan ja se pystyy kertomaan tarinoita seikkailijoista ja heidän vahvuudestaan vielä vuosia.