Kända vikingar hade säkert skägg. Medan skägg stilar designades för att hjälpa till att hantera det bittra kalla vädret, var ett skägg också en viktig del av vikingaestetiken. Vikingarna ägnade också stor uppmärksamhet åt skäggvård, för att hålla dem under kontroll både på gården och slagfältet.
Men hur såg vikingaskägg ut egentligen, och hur kan du odla ditt eget?
Vad är ett vikingaskägg?
Den där skägg var en viktig del av hur vikingamän presenterade sig framgår av de många pärlrelaterade smeknamn som förekommer i de nordiska sagorna. Vi hör om sidenskägg, gaffelskägg, guldskägg och många fler.
Vidare, i Kunglig kod, alla manliga gudar Asgård, med undantag för Loke, beskrivs ha skägg.
Sagorna tyder också på att det var problematiskt att inte ha ett vikingaskägg. I den Sagan om brända Njal, den självbetitlade hjälten hånas som en skägglös gammal man.
Medan skägg var helt klart viktigt, förändrades skäggstilarna med tiden. Överlevande vikingaristningar av gudar och män visar en mängd olika skäggstilar, från långt och flödande till flätat skägg, till korta bockskägg, till bara mustascher. Längden och fylligheten på ett vikingaskägg skulle också ha varit väldigt beroende av genetik, precis som idag.
Även om specifika skäggstilar kan ha förändrats över tiden, skäggvård och att hålla rent och snyggt i skägget var alltid viktigt. Skäggkammar är bland de små föremål som män bar med sig på sin person.
I berättelsen om hans son Balders död, Oden, även ibland kallad gråskägg, långskägg eller till och med hängande skägg, var i ett sådant tillstånd av sorg att han vägrade att tvätta eller kamma sitt hår och skägg, vilket bröt mot sociala normer i sin intensiva nöd.
Vikingarna tog skäggvård på ganska stort allvar. De skulle ha tvättat sina skägg relativt regelbundet under tiden, tillsammans med håret. De skulle då ha använt sin kam dagligen för att hålla sitt skägg snyggt och behålla sin skäggstil, samt se till att deras skägg var fritt från smuts, mat, insekter och annat skräp.
Vikingarna stylade sina skägg och hår för att kunna ge sig ut i strid. De med långt skägg skulle ofta fläta dem, till en enda fläta eller flera flätor. Detta var i det praktiska syftet att hålla håret borta från ögonen och ansiktet. Men som ett resultat skulle sådana skäggstilar ha blivit en del av vikingakrigarens estetik.
Hur odlar man ett vikingaskägg?
Även om vikingarna historiskt sett kanske inte har haft en tydlig definition av en "vikingad skäggstil", har modern kultur verkligen det. Moderna vikingaskäggstilar är långa och fylliga, bärs naturliga eller kammade och flätade och prydda med Smycken. Hur kan du omfamna vikingaskägget stil?
1. Rengör skägget
Ett nyckelord är hygien. Tvätta skägget varje dag. Inga ursäkter, till skillnad från på vikingatiden ska du inte ha några problem med att få tag på rent vatten för detta. Oavsett om du använder en speciell skäggtvål eller klassiskt schampo, skumma upp det och låt det vila i 2 minuter så att håret suger in och återfuktar innan du sköljer noggrant.
Du kan sedan applicera balsam eller olja för att öka hårets smidighet och förhindra att det går sönder och trasslar sig.
När ditt skägg växer kan det bli nödvändigt att utrusta dig själv med en liten mejsel och/eller elektrisk gräsklippare för att kontrollera tillväxten i den stil du har valt.
2. Trimning av skägget
Håret växer inte naturligt i jämn takt, så utan trimning du kommer att ha ett ojämnt skägg och långa hårstrån. Håll din skäggstil i schack med regelbunden trimning. Trimma medan håret är torrt eftersom ditt skägg kommer att sitta annorlunda när det är blött.
3 nyckelpunkter:
#1 Börja alltid med att kamma skägget. Detta hjälper till att separera hårstrån och låter dig tydligt se vad som behöver klippas.
#2 Klipp inte skägget när det är blött. Torrt hår sitter annorlunda än vått hår och kommer att se kortare ut. Om du klipper dig i skägget när det är blött kan du få en ojämn linje.
#3 Kom ihåg att skära av halsens omkrets. Detta område glöms ofta bort, eftersom det vanligtvis är gömt under ditt skägg! Men se till att hålla den ren och enhetlig. Detta kommer att avsevärt minska klåda och ge ett rent utseende och färdigt utseende.
3. Låt ditt skägg växa
Att odla ett långt vikingaskägg kräver tålamod, och det finns lite du kan göra förutom att vänta. Exakt hur lång tid det kommer att ta beror på ditt hår, och vilken längd och skäggstil du vill ha. Du bör nog räkna med att vänta minst 8 veckor för att få ett rejält vikingaskägg.
För att uppmuntra tillväxt behöver skägget, liksom håret, naglarna och alla celler i vår kropp, få näring. Detta är inte bara på utsidan med oljor och krämer....
4. Ät för friskt hår
En mängd olika livsmedel kommer att uppmuntra håret att växa snabbare och friskare.
Få nyttiga fetter från fet fisk, avokado och ägg. Det finns också massor av hårfrämjande föreningar i bär, nötter och frön. Dessa fanns också med i Vikinga diet.
Vi pratar här om att mata dig ordentligt, för att få ditt skägg att växa snabbt och starkt. Det roliga är att det går med en idrottsmans diet, så du kan slå två flugor i en smäll! Att ha skägg och kropp som en vikingakrigare! (så länge du idrottar mycket är vi överens...)
Proteiner är nyckeln. Om du vill främja tillväxten av ditt skägg måste du äta mycket protein. Det kan vara torkad frukt, vitt kött, fisk och även rött kött, men inte för mycket...
5. Du måste ha tålamod
Du kan äta gott, löddra skägget med olja och massera huden regelbundet för att främja tillväxten, men det går inte att undgå att det tar tid att odla ett imponerande skägg. Tålamod är också en vikingakrigardygd, och det kommer att vara användbart för dig i jakten på att få ditt episka skägg att växa!
Det är viktigt att förstå att hårväxt inte är en exakt, mätbar och förutsägbar vetenskap. Du kommer inte att kunna säga, "Mitt skägg växer 1 cm i månaden så om 18 månader har jag Ragnars skägg i säsong 4 av Vikings"
Hur som helst, det kommer att växa och månad efter mig ska du förfina din rena vikingastil, det kan du vara säker på!
Vikingaskägg Långt eller kort?
Vikingaskägget var inte nödvändigtvis ett långt skägg, även om det långa skägget är det som dominerar i populära representationer av vikingar.
Till stor del tack vare inflytandet från den moderna kulturen kommer ett kortare skägg att ge ett klokare och snyggare utseende. Jag är upp till dig att bestämma, utifrån formen på ditt ansikte, vad som passar dig bäst. Dessutom kommer det alltid att vara möjligt att låta det växa senare!
Du kan förstärka din vikingastil genom att låta skägget växa, vilket återigen kommer att kräva en hel del tid och ansträngning. Men långt hår kan ge en distinkt vikingasmak till även de kortaste skäggen.
Vikingar tar hand om sitt skägg och hår
Även om det är vanligt att vikingarna var våldsamma och smutsiga krigare, verkar detta inte vara historiskt korrekt. Många samtida källor kommenterade i den omsorg som både män och kvinnor tog av deras hår.
Benskäggkam med sitt fodral hittades i vikingagrav
Eglishman John of Wallingfords krönikor rapporterar att danska vikingamän lyckades övervinna dygden hos gifta kvinnor och till och med de unga döttrarna till adelsmän med sitt rena hår och vana att bada och byta kläder varje lördag. Kvinnor kunde inte motstå dem!
Olika stilar av Viking Beard 2023
Exakt hur du stylar ditt vikingaskägg beror på utseendet du är ute efter. Om du bestämmer dig för en längre skäggstil är flätor ett bra sätt att göra ditt skägg distinkt vikingatida. Om ditt skägg är relativt tunt kan du överväga en enda fläta som börjar vid hakan.
Om ditt skägg är tjockare erbjuder två eller tre flätor en distinkt skäggstil. Det finns heller ingen anledning att fläta hela skägget om du vill behålla fylligheten. Prova två tunna flätor som börjar i mungiporna.
Det flätade vikingaskägget
Det flätade skägget är förmodligen den mest karikerade och representativa versionen av ett vikingaskägg.
En eller flera välgjorda flätor är en sak av ren skönhet. Det finns olika sätt att fläta ditt skägg:
- En enda tjock och massiv fläta
- Två eller tre medelstora flätor
- En eller flera små flätor
Naturligtvis kommer den första faktorn som avgör ditt val att vara storleken på ditt skägg, eftersom de två första stilarna kräver ett tjockt, långt skägg.
Små flätor kan göras efter bara några månaders tillväxt. Medan stora flätor bara fungerar på kinderna och hakan, kan små flätor göras med mustaschen.
Låt oss vara tydliga, det här är inte en uttömmande lista, den enda gränsen är din fantasi! Mixa och matcha flätor för att skapa din egen distinkta vikingastil.
The Beaded Viking Beard
Vikingarna prydde ofta sina pärlor med små pärlor, och pärlor kan gå långt för att skapa en distinkt vikingastil.
Denna typ av utsmyckning låter dig också införliva andra delar av vikingakulturen som inspirerar dig i din stil. Du kan till exempel använda pärlor inskrivna med de runor som är mest meningsfulla för dig, eller som föreställer viktiga vikingamotiv som t.ex. Mjölnir av vördnadsrodret.
Pärlor kan användas som individuella dekorationer eller för att hålla flätor på plats.
Annan vikingaskäggstil:
Naturligt vikingaskägg
Välj en enkel skäggstil och låt håret hålla sig i sitt naturliga tillstånd. Nyckeln till att det ser bra ut är regelbunden skötsel.
Kort vikingaskägg
Välj en kortare skäggstil som ger full täckning i ansiktet men som inte sträcker sig för långt ner i halsen, speciellt om du har tatueringar att visa upp.
Vikinga stubbskägg
Även om bara skäggstubb inte kvalificerar sig som ett vikingaskägg, är ett fullt men kort skägg som ger skugga och definition till ansiktet vikingavärdigt. Det här är vikingaskäggsstilen som motsvarar en 5-skugga.
Viking mustasch skägg
Satsa på en skäggstil som framhäver mustaschen som separat från skägget genom att vaxa och locka mustaschens ändar.
Vikingaskäggskägg
Om ditt ansiktshår växer ojämnt, eller om du helt enkelt föredrar den här skäggstilen, har Vikings förmodligen också ibland haft imponerande bockskägg som en variant på den fylligare skäggstilen.
Vikingaskägg utan mustasch
Eller ta av mustaschen tillsammans för en distinkt och minnesvärd skäggstil.
Extra långt vikingaskägg
Gå extra länge för en mer imponerande vikingaskäggstil, men kom ihåg att detta kräver år av engagemang.
Flätat vikingaskägg
Håll längre vikingaskäggstilar snygga och under kontroll genom att hålla ihop håret med flätor. Vikingarna själva avbildas ofta som att de samlar sina skägg i flera olika flätor för att skapa en annan skäggstil.
Dekorativt flätat skägg
Det är inte heller nödvändigt att fläta hela skägget. Mindre flätor ger karaktär till ett helt vikingaskägg, och är ett bra sätt att lägga till dekorativa smycken.
5 kommentarer
Helpful
Great article! Although I must stress some criticism about rule #3 above: “Remember to cut the circumference of the throat.” Trim it, sure, and let it blend seamlessly with your beard. But don’t shave it and make a clear shaven beard line! That strongly signals you look in the mirror each and every day while contemplating the look of your beard. That’s not the viking way but instead the hipster one.
Sure, vikings did put more care in grooming and hygiene than might be suggested by their lifestyle, but there’s limits. When mirrors become a daily ritual and you look way too polished all the time, your viking brethren would surely point that out with words that surely would make this post banned in this day and age.
Muchas gracias. ?Como puedo iniciar sesion?
EPIC! THANKS FOR SHARING!
Unless you are generating a lot of sweat or dirt in your beard everyday, please please please do not wash your beard everyday. Your face does not create enough sebum oil for this. You will dry yourself out leading to a lot of itching and an unhealthy beard. Also, please do not use head hair shampoo and conditioner on your beard. You face skin and face hair is dramatically different than the skin and hair on the top of your head.